do 18 nov.

|

MKB Park De Viersprong (Woudenberg)

Pensioen, lijfrente en scheiding

Bijzondere en afwijkende mogelijkheden van verdelen en verrekenen

Aanmelden niet meer mogelijk
Bekijk ons overig aanbod
Pensioen, lijfrente en scheiding

Tijd en locatie

18 nov. 2021 10:00 – 17:00

MKB Park De Viersprong (Woudenberg), Zeisterweg 82, 3931 MG Woudenberg, Nederland

Over het evenement

In deze training leer je bijzondere en afwijkende mogelijkheden met betrekking tot het verdelen of verrekenen van pensioenaanspraken en de verdeling van bijzondere vormen van levensverzekering kennen, aan de hand van praktijkvoorbeelden. Wist je bijvoorbeeld dat je pensioenaanspraken kan uitruilen met vermogensbestanddelen zoals de overwaarde van een woning? Wil je leren hoe dat fiscaal vriendelijk kan?

Tijdens deze training leer je allereerst de gevolgen van de invoering van de wet pensioenverdeling bij scheiding (WPS) en andere relevante wetswijzigingen voor de scheidingspraktijk. Daarna worden de diverse mogelijkheden van pensioenverdelen behandeld zoals situaties waarbij cliënten voor een afwijkend percentage en/of een  andere periode zouden kunnen kiezen, of afstand zouden kunnen doen van het bijzonder partnerpensioen. 

Scheiden op latere leeftijd komt steeds meer voor, daarom wordt er tijdens deze training uitgebreid aandacht besteed aan de samenloop van partneralimentatie en (reeds ingegaan) pensioen, of regeling vervroegde uittreding (RVU). 

In sommige situaties is het uitruilen van pensioenaanspraken tegen vermogensbestanddelen gewenst. Deze mogelijkheden worden in de praktijk niet of nauwelijks besproken, wanwege onbekendheid of complexiteit. Dit onderwerp en de fiscale consequenties van deze keuze komen uitgebreid aan bod tijdens de training.  

Tot slot komt de lijfrente aan bod als onderdeel van de vermogensverdeling of verrekening. Je leert daarbij ook de voor- en nadelen van het overdragen van een lijfrentepolis als alternatief voor partneralimentatie.

Leerdoelen

  • Het kunnen uitleggen van de mogelijkheden van pensioenverdeling bij scheiding.
  • Het actualiseren van je kennis van de WPS en overige wetswijzigingen en de gevolgen daarvan voor de scheidingspraktijk
  • De voor- en nadelen van verevening versus conversie kunnen benoemen rekening houdend met de specifieke omstandigheden van cliënten.
  • De gevolgen van de wettelijke keuzemogelijkheden van de vereveningsplichtige voor de vereveningsgerechtigde kunnen benoemen.
  • De optimalisatie van verevening en conversie rekening houdend met de leeftijdsverschillen kunnen benoemen en uitleggen.
  • Het kunnen uitleggen van de verschillende mogelijkheden met lijfrentepolissen en de verschillende bijbehorende fiscale consequenties.
  • Het herkennen van de mogelijkheid om een eventuele overbedeling weg te nemen door middel van (gedeeltelijke) pensioenverrekening, of andere uitruil van vermogensbestanddelen en de fiscale consequenties daarvan.

Aantal deelnemers

10-15 deelnemers

Prijs

€ 295 excl. BTW, inclusief lunch, koffie, thee en materiaal

Trainer

Frans Bekker,  Financieel echtscheidingsadviseur en Pensioendeskundige

Accreditatie

MfN, 6 punten.

Bijzonderheden

Deze training is vooral geschikt voor mediators die reeds bekend zijn met de gangbare vormen van pensioenverdeling.  Voorafgaand aan de training ontvang je casuistiek met bijbehorende opdrachten. 

Coronabeleid

We nemen uiteraard alle RIVM-richtlijnen in acht die gelden in verband met corona. Mocht een training op de geplande datum niet live gegeven kunnen worden in verband met de RIVM-richtlijnen dan wordt een nieuwe datum ingepland.

Deel dit evenement